Markus BV

Direct contact

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Bel of mail nu >

VERVOLG VOORBOUWLOCATIE ZUIDASDOK AMSTERDAM

Status Opgeleverd
Projectnaam Zuidasdok
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever ZuidPlus (Hochtief, Heijmans en Fluor)
Looptijd November 2018 - maart 2019
Activiteiten Infra
Projectomvang € 224.000


Achtergrondinformatie
Zuidasdok is een initiatief van Rijkswaterstaat, Gemeente Amsterdam en ProRail. Met dit imposante project willen zij de bereikbaarheid van de Amsterdamse Zuidas en de noordelijke randstad verbeteren voor het wegverkeer en het openbaar vervoer. De komende jaren neemt het aantal reizigers in dit gebied namelijk aanzienlijk toe. Zuidasdok vindt grotendeels plaats in het hart van de Zuidas en doorkruist ook de stadsdelen Oost en West. De A10 gaat van vier rijstroken naar zes ondergrondse rijstroken. De verkeersknooppunten Amstel en De Nieuwe Meer ondergaan een herinrichting. Station Amsterdam Zuid en het stationsgebied worden heringericht, uitgebreid en vernieuwd. Bovendien wordt Zuidasdok getransformeerd tot een mooie, groene omgeving waar het goed wonen, werken en recreëren is.

Aannemer ZuidPlus, een consortium van Fluor, Hochtief en Heijmans, gaf Markus in 2018 opdracht voor het aanleggen van twee voorbouwlocaties. Daarbij stuitten wij op een nieuwe uitdaging: de Japanse duizendknoop, een extreem hardnekkige woekeraar die veel schade kan aanrichten. Op beide voorbouwlocaties hebben wij de plant onder zware veiligheidseisen van ZuidPlus effectief bestreden. Daarnaast realiseerden wij een tijdelijke spoorwegovergang voor het zware materieel dat bij het bouwen van de voorbouwlocaties wordt ingezet. Om de omgeving zoveel mogelijk te ontzien voerden wij deze werkzaamheden ’s nachts uit.

Momenteel ronden wij onze werkzaamheden aan de voorbouwlocatie Vivaldi af. Wij zetten keerwanden en stelconplaten op de plek waar de passage zal worden gebouwd, die over het spoor wordt geschoven. Voor aanvang van de werkzaamheden kwamen wij erachter dat de grond zeer slap was, met het risico dat het spoor in de loop van de tijd zou gaan verzakken. Wij hebben een voorstel gedaan voor het toepassen van grondverbetering en het realiseren van een ‘berlinerwand’, van 45 m stalen binten en stalen rijplaten. Tijdens de uitvoering van deze werkzaamheden monitorden wij het spoor continu op eventuele verzakkingen. De aanzienlijke tijdsdruk en strenge veiligheidseisen vormden hierbij een grote uitdaging.

Zuisasdok begon voor ons als een “routineklus”, maar is inmiddels uitgegroeid tot een uitdagend project, waarin wij met verschillende disciplines samenwerken. Wij denken mee in de werkprocessen en waar nodig verbeteren wij deze. Ook de drukbevolkte omgeving waarin onze werkzaamheden plaatsvinden, vergt onze volle aandacht. Een goede afstemming met de verkeersregelaars is dan ook cruciaal.

Ondanks de verschillende uitdagingen kunnen wij onze werkzaamheden probleemloos uitvoeren en dat heeft alles te maken met de goede samenwerking met ZuidPlus. Wij hopen de komende jaren nog veel bij te mogen dragen aan dit toonaangevende project.

HOOFDKANTOOR
Leeweg 2 Zwanenburg
020 587 40 00

E-MAIL
info@markusbv.nl

 

MATERIEELDIENST

Haarlemmerstraatweg 149 Halfweg
020 497 87 39

 

BTW NUMMER
NL0067.33.074.B.01

 

POSTADRES
Postbus 27
1160 AA  Zwanenburg